Pazar, Mayıs 04, 2014
•
Böcekler
Karınca
•
Karınca olarak da bilinen termitler yaklaşık 100 milyon yıldır Dünya'nın her yerinde yaşamaktadırlar. Dünya'da yaklaşık 35 bin karınca türü vardır. Termitler sıcak ortamlarda yaşamayı severler ve koloniler halinde yaşarlar. Her koloni ortalama 40 bin karıncadan oluşur. Bazı karınca türleri günde yaklaşık 7 saat uyurlar. Bir karınca kendi ağırlığının 20 katını kaldırabilecek kapasiteye sahiptir. Termitler bütün böcek türleri arasında en büyük beyne sahip olan böceklerdir. Beyinleri yaklaşık 250 bin hücreden meydana gelir. Antenleri sayesinde radyo frekanslarıyla haberleşmenin yanı sıra koku da alırlar.
|
Karınca - Formicidae familyasının böcekleri. |
Termitlerde vücut kafa, gövde ve kuyruk kısmı olmak üzere üç kısımdan oluşur. Bütün böcekler gibi 6 bacağa sahiptirler. İskeletletleri dışarıdadır ve kabuk olarak adlandırılır. Karıncaların iki tane mideleri vardır. Midelerinin birini kendileri için kullanırlar diğerini ise kolonideki diğer karıncalara besin götürmek için depo olarak kullanırlar. Akciğerleri yoktur çoğu böcek türü gibi vücutlarında küçük hava kanallarıyla solunum yaparlar. Buna trake solunumu adı verilir. En büyük karınca türünün ortalama büyüklüğünün 2.5 santimetre olduğu saptanmıştır.
Her kolonide en az bir kraliçe karınca vardır. Kraliçe karıncalar yumurtadan ilk çıktıklarında kanatlara sahiptirler. Bu kanatlar sayesinde uçup başka yerlerde koloniler kurarlar ve zamanla bu kanatlar kullanılmaz ve düşer. Kraliçe karıncalar 15 yıl kadar yaşayabilirler. Hiçbir işe karışmazlar tek görevleri üremektir. Diğer karıncaların ömürleri ise ortalama 40 ile 60 gün arasındadır.
BENZER YAZILAR
Termitlerle karıncalar aynı aileden değildir. Termitler hamam böceğigillerden iken, karıncalar wasplar ve arılar ile aynı aileden gelirler. Yaşam şekillerinin benzerliğinden ötürü birbirlerine benzerler. Hatta karıncalar ile termitler genelde birbirleri ile savaşırlar.
YanıtlaSil