Çıyanlar eklembacaklılar (Arthropoda) adı verilen bir grubun üyeleridir. Örümcekler, böcekler, akrepler, kırkayaklar, çıyanlar ve yengeç, ıstakoz gibi kabuklular bu gruptandır. Çıyan'ın latince adı Chilopoda'dır. Dünyada bulunan en ilkel böceğin Chilopoda'ya benzer bir atadan kök alarak geliştiği düşünülür.
Kırkayak ve çıyanlar arasındaki farklar
Çıyanlar görünüş itibariyle aynı sınıfın üyeleri olan kırkayaklarla sıkça karıştırılırlar. İkisi arasındaki belirgin farklar; çıyanlar vücutlarının yassı, enine kesitlerinin oval, başlarının vücutlarıyla aynı doğrultuda, antenlerinin uzun, hareketlerinin çabuk ve her bir segmentte bir çift bacakları bulunduğundan dolayı kırkayaklardan kolayca ayrılırlar. Ayrıca bitkiler açısından çıyanlar kırkayaklar kadar zararlı değildirler. Çıyanlar böcek, toprak solucanı ve sümüklü böcek gibi omurgasızlarla beslenen faydalı canlı olarak görülmektedir.
İki canlı arasındaki en kolay ayıcı özellik ayaklarıdır. Çıyanların her vücut segmentinde bir çift ayak, kırkayakların ise iki çift ayak bulunur.
Çıyan Sınıfı Üyeleri
Ev çıyanı (Scutigera)
Evlerde sık rastlanan çıyan türlerinden bir ev çıyanıdır. Ev çıyanının diğerlerinden ayıran belirgin özelliği bacaklarının uzun olmasıdır. Bu canlının uzunluğu 3.5-6 cm civarındadır. Gövdesi sarımsı gri veya kahverengidir, üzerinde kırmızı morumsu veya mavimsi çizgiler bulunur. 15 segmente ayrılmış gövdesi birer çift ayak bulundurur. En son ayakları uzun bıyıkları andırır bundan dolayı kafası ile ayak kısmı karıştırılabiliyor. Ev çıyanı yırtıcıdır, sinekleri, hamamböceklerini, termitleri, örümcekleri, gümüşböceğini, pire, güveleri ve diğer küçük ev böceklerini avlar. Önce böceklere zehir enjekte eder, daha sonra onları öldürüp yer. Diğer çıyanlardan farklı olarak hem gündüz hem gece aktif olabilir. Çok hızlıdır ve saniyede 40 cm hızla hareket edebilir. İyi bir görme yeteneği onu iyi bir avcı yapıyor. Aynı zamanda duvarlarda da dolaşarak buradaki böcekleri yakalıyor.
Ev çıyanları mobilya veya gıdalara zarar vermezler. Agresif değiller ancak kendilerini savunmak için sokarlar.
Çıyanların boyutları ve renkleri
Çıyanların boyları 3-10 cm arasında değişir. Eni 2-8 mm olmaktadır. Yassı halkalı etrafında 17 çift anteni bulunur. Evlerde rastlanan türlerinin boyutları genelde 5 cm civarındadır. Kahverengi ve turuncu-kahverengi renkli çıyanlar en çok rastlanan türlerdendir.
Çıyanlar zehirli mi?
Çıyan avcılıkla beslenen ve zehirli bir canlıdır. Avını zehir tırnağı ile yakalayıp öldürür. Bu canlılar gece dolaşmaya çıkarlar. Durup dururken insanlara saldırmazlar.
Çıyan nerede yaşar?
Chilopoda sınıfı canlıları ölüörtü veya toprak içerisinde yaşar ve yuva yaparak toprağı şekillendirebilirler. Dışarıda yaşayan çıyanlar genellikle nemli ve korumalı alanlarda bulunurlar.
Evlerde bulunan çıyanlar gündüzleri saklanırlar. Saklanmak için kendilerine nemli, loş ve karanlık yerleri, evlerin yarık ve çatlaklarını, delikleri, taş altlarını seçerler. Geceleri avlanırlar.
Çıyanlar evlerde çok sık rastlanan canlılar değil. Ev çiyanlarının belirtileri çok uzun ayaklara sahip olmalarıdır. Bunun dışında kalan çıyanların iç mekan ve evlerde çok sık barındıkları görülmez.
Evlerde yaşayan çıyanlar pencere ve kapı aralarında, süpürgeliklerde, garajlarda, bodrum gibi mekanlarda görülürler. Bu çıyanların duvarda yürüdükleri görülmektedir.
Çıyan ısırması
Çıyanlar tehdit hissettiklerinde insanları sokarlar. Evde çiyan varsa insanların terliksiz dolaşmamaları gerekir. Çıplak ayakla üzerine basılan çıyan insanları sokabilir. Bunun haricinde çıyan ısırması vakalarında ayakkabının içerisine saklanan çıyanların ayakkabı giyerken insanları soktukları görülmüştür.
Zehirli olduklarından dolayı bu canlıların ısırmaları ciddiye alınmalıdır. Isırılan kısımda iki tane koyu renkli iz görülür. Zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Çıyan tarafından ısırılan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurmaları doğru olacaktır.
Çıyanlar ne ile beslenir?
Çıyanların ana besin kaynağı başka böceklerdir. Bu canlılar yırtıcı (predator) denilen haşere türüdür. Evlerde bulunan başka böcekleri ve örümcekleri avlayarak beslenirler.
Çıyanlarla Mücadele
Evlerde çıyanların bulunmaları bir bakıma diğer böceklerin bulunduklarına işarettir. Kalıcı bir şekilde diğer haşerelerin evlerden uzaklaştırılması için önlem alınmalıdır. Bunun dışında çıyanlar ev halkı için yanlışlıkla dokunulduğunda çok zararlı olabileceğinden bu canlıları evden uzaklaştırmak için kalıcı ilaçlama yaptırılması gerekir.
Doğal mücadele ve önlemler
Sarımsağın içeriğinde bulunan alicin, ajoene, diallylsülfür gibi maddelerin böcek kovucu etkisi olduğu bilinmektedir. Afrika ormanlarına giden araştırmacıların gitmeden bir hafta önce sarımsak tükettiklerini ve bu kokuyu alan zehirli canlıların insanlardan uzak durdukları bilinmektedir. Bu açıdan zararlı böceklere karşı sarımsak tüketimi ve evde sarımsak bulundurmanın yararlı olacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Uygulamalarda sarımsak özütünün böcek kaçırıcı etkisi olduğu çok kez ispatlanmıştır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
çıyan örümceğe geliyor. örümcekleri ortadan kaldırmak gerekir
YanıtlaSilevimde orumcek yok ama iki gundur bu ciyanlardan çıkıyor.diger evim çatı katıydı bu ciyanlardan doluydu :(
YanıtlaSilbu kırkayakların da bazısı zehirli oluyor galiba
YanıtlaSilCiyanlar neyi sevmez bilen varsa yazık luyfen
YanıtlaSilNaftalin i asla sevmez dHa bugun evde mutfakta 15 cm çiyan yakaladım artık ne yapacagımı bilmiyorum psikolojimi bozdu sinek konsa huylanıyorum. Kükürt de yaktım evde ilaçta yapıyorum. Zaman zaman cıkıyor en ufagı 10 veya 15 cm civarı cok soguk bi hayvan.. Ev kendimin oldugu halde kiraya baska bi eve bile cıkmayı düşünür oldum. Tek etkili olan naftalin serpiyom heryere yaklaşmıyor Naftalin den nefret eder kacar yaklaşamaz
Silarkasından konusulmasını hiç sevmezler:D
YanıtlaSilBirde siyaset. Siyasetten hiç hoşlanmazlar
SilHayatımda en tiksindigim en ürkütüğüm varlıklar kendileri😤akrep bile daha masum geliyor bi bakıma😌Eger evinizde Nem varsa yani tam olarak güneş Görmuyorsa Ciyanlar Akrepler Örümcekler Kaçınılmazınızdır😬
YanıtlaSilÇok morel verdiniz tebrikler
SilEvimiz ahşap kır evi,yaşam alanımızı paylaşmak durumundayız, defalarca ilaçlama oldu, 1ay ilaçlaması yapılmadı ve yavruları kol geziyor, geceleri avlanıyor, evimizde akrep dahil olmak üzere bir kac tür var, benim merak ettiğim acaba çıyan akrepte yermi
YanıtlaSilAz önce 1 tanesinin pestilini çıkardım. Acil evi değiştirmem lazım yada evi c4 lerle donatıp havaya uçurmam lâzım. Onu gördükten sonra nasıl rahat uyuyabilirim ki? Biri benim eve atom bombası atsın!
YanıtlaSilEn iyisi ilaçlama bni soktu bitanesi
YanıtlaSilEvde görüyorum zıplıyorum falan ama araştırdım diyoki yazın nemli bölgeler bulmak için evinize girer ee kışında diyor ki soğuk yüzünden sıcak için evinize girer ya bu hayvan her şekilde giriyo bizim eve ilâçlattik 1 ay geçti yine var yine var hala bitmediler ve apartmanda bitek biz bu sorunu yaşıyoruz acaba evde yuvaları mı var diye dusunuyorum artik ne yapacağımızı bilemez hale geldik bazen uzun kalın oluyo bazen minicik her cinsi her renginden görüyorum evde.
YanıtlaSil