Zararlı böceklerden ve güvelerden korunmak için kullanılan ve özellikle uzun süre kullanılmayacak kıyafetleri saklamak için naftalin sıklıkla tercih edilir. Fakat uzun süre naftaline maruz kalmak ve temas etmek insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Evlerde sık görülen zehirlenmelerden biri olan naftalin zehirlenmesi küçük çocukların naftalini şeker zannederek yemesi sonucunda veya kullanım sırasında istemeden uzun süre solunmasıyla ortaya çıkmaktadır.
Avrupa ülkelerinin birçoğunda kullanımı yasaklanan naftalin ilk olarak mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve bayılma gibi yan etkiler göstermektedir. Bunların dışında ciğerlerde hasar ve gözlerde tahriş oluşturmakta akciğer ve gırtlak kanserlerine dahi sebebiyet verebilmektedir. Maden kömürünün damıtılmasıyla elde edilen ve toz veya tablet halinde kullanılabilen naftalinler yerine organik fosforlu ve karbonatlı böcek öldürücüler kullanılabilir. Çünkü naftalin sadece solunum yollarıyla değil aynı zamanda deri yoluyla da vücuda geçerek zehirlenmelere sebebiyet verebilmektedir. Naftalin sigaranın içinde bulunan maddelerden biridir ve bağımlılık yapıcı bir maddedir. Kokusundan rahatsız olan kişiler kadar çok seven kişilerde bulunmaktadır fakat naftalin solunması zamanla kırmızı kan hücrelerine zarar vermektedir.
Naftalin katı bir madde olmasına rağmen süblimleşerek çok kısa bir süre içinde sıvı hale geçmeden gaz hale geçmektedir. Gaz hale geçen bu naftalin bulunulan odaya yayılmakta ve solunma yoluyla insanların vücuduna geçmektedir. Naftalinin gaz hale geçtiği zaman ne kadar genişlikte bir odada bulunması gereken naftalin sınırı belirlenmiş olsa da bu pek fazla dikkat edilmeyen ve insanların gözünden kaçan bir noktadır.
Anasayfa » Genel Bilgiler » Naftalinin Zararları
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Yorum Gönder