Çoğu zaman evlerimizin tatsız konukları olan güveler, kelebeklere olan benzerlikleri ile bilinirler. Güve, biçim olarak açık kahve tonlarında küçük yapılı, tüylü haşarelerdir ve kurtçuktan kelebeğe dönüşürler. Beslendikleri gıda ya da nesnelere göre türlere ayrılırlar. Evlerimizde genelde tahıllarla beslenen tahıl güveleri sıklıkla ürerler.
Kelebekler de tıpkı güveler gibi kanatlı böceklerdir. Çiçekler yoluyla polenlerle beslenen bu böcek türü, gündüz ve gece kelebekleri olarak iki ayrı familyaya sahiptir.
Güveler de kelebekler pullu bir yapıya sahiptir. Kanatlı olmaları ve uçmaları sebebiyle güveler de bir kelebek olarak algılansa da aslında iki tür de birbirinden farklı böceklerdir.
Güveler ve kelebekleri birbirinden ayırt edici özellikler şunlardır:
1. Her ne kadar iki türde antenli olsa da kelebekler güvelerden antenleri ile ayrılır. Güve antenleri çoğunlukla çok ince ve tüylü bir yapı gösterirken kelebek antenlerinin daha gelişmiş olduğu ve uçlarında belirgin bir topaklanma ya da kanca şekli göze çarpmaktadır.
2. Güveler daha çok geceleri aktif hale gelirler ve etrafta uçmaya başlarlar. Oysa gündüz kelebekleri familyasından gelen kelebekler, geceleri dinlenir gündüzleri uçarlar.
3. Kelebeklerin on binlerce türü bulunur. Oysa güvelerin en çok bilinen dört türü vardır; tahıl, deri, halı ve zeytin güveleri.
4. Güveler, üredikleri yere göre tahılla, deri ya da halı ile veya hasat zamanlarında zeytin yaprağı ile beslenirler. Ancak kelebeklerin besin türleri çiçeklerde bulunan polen ya da özsütlerdir.
5. Güveler kelebeklere göre zararlıdırlar. Güveler, insan sağlığına direkt zarar vermese de üzerinde üredikleri gıda maddeleri ve kemirdikleri elbiselere zarar verirler.
6. Güveler herhangi bir bölgeye tutunduklarında tüm vücutlarını yayarlar. Aynı zamanda güveler kendilerini çok kolay kamufle edebilen yapıya sahiptirler. Kelebekler tutunurken kanatlarını kaldırırlar.
7. Ve son olarak kelebeklerin, kelebek güvelerinden en önemli farkı, çiçeklerin üremelerine yaptıkları katkıdır. Güveler değil belki ama çeşit çeşit desenleri ve renkleri ile insan istilasına açık bir tür olan kelebekler, doğanın dengesini sağlamak için gereklidir. Bir başka deyişle güveler zararlı böceklerdir ama kelebekler doğanın dengesine katkıda bulunurlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Evrim, gerçekten ne çeşitler türetiyor. Neredeyse birbirine benziyorlar ama bazı yönlerden ayrışmışlar. Hayat bir yolunu buluyor...
YanıtlaSilArpa güvesi diye yayınladığınız böcük kız böcüğü ayrıca evrimi yaratan Allah hikmet sahibidir. Ne güzel mutasyonlar ve varyasyonlar yaratmış.
SilVerdiginiz bilgiler yararli oldu gercekten simdi hangi tahil guvelenmis ona bakacagim.
YanıtlaSilKainatın Hakimi Yüce Tanrının Büyük Bir Sanatı...
YanıtlaSil