Yaşam alanları daha çok nemli bölgeler, nemli kayalıklar, taşların altı ve odun parçaları olan kırkayaklar, nadir olarak evlerde yuvalanabilirler. Sokma ya da ısırması sonucu insan bedeninde ciddi tahribatlara yol açan böcek türlerinden kırkayaklar, çoğunlukla geceleri beslenen otçul böceklerdir. Yumurtlayarak üreyen bu haşerelerin nadir rastlanan etçil türleri de bulunmakla birlikte büyük çoğunluğu otçuldur. Otçul kırkayaklar, kan emici değillerdir ve beslenme amacı ile ısırmazlar.
Uzun yapılı ve çok bölütlü olan kırkayaklar, daha çok tarım sektöründe tarım ürünlerine verdiği zararla tanınmaktadır. Çünkü bitki köklerine kadar beslenerek ekim alanlarında çok ciddi hasarlara sebebiyet verirler. Kırkayaklar zehirli ya da zehirsiz türleri bulunmakla birlikte tüm türleri kendilerini savunmak amacıyla insanları ısırabilirler. Kırkayak ısırmaları ölümcül sonuçlar doğuracak tehlikeye varabilir. Bu sebeple kırkayak sokmaları, tıbbi müdahale gerektirir.
Zehirli kırkayak ısırmaları
Kırkayak böceklerinin zehirli türleri, derileri yoluyla kinon ya da hidrosiyanür asit içerikli bir zehir salgılarlar. Bu zehirli sıvıyı kendilerini savunma amaçlı kullanan kırkayaklar, zehri insan teni ile temas yoluyla bulaştırabilecekleri gibi tehlike hissettiğinde insanı ısırarak da bulaştırabilirler. Isırılan bölgede acı hissedilir ve kısa sürede kızararak kabarır. Kırkayak ısırmaları, beden üzerinde yüksek ateş, mide bulantısı gibi yan etkilere sebebiyet verir. Kırkayak ısırmalarında hasta, vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir.
Kırkayak sokmalarında, yaralı bölgeyi sabunlu su ile iyice yıkayarak dezenfekte dip derhal doktorunuza başvurunuz. Doktora giderken mümkünse sizi sokan böceği, kapalı bir kapta hastaneye götürünüz. Ayrıca kırkayakların deri ile teması halinde temas olan bölgeyi mutlaka dezenfekte ediniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
o işareti gibi bişey çıktı kırkayak ısırmasımı
YanıtlaSil