Eğer herhangi bir hayvan sizi veya yakınınızdaki birini ısırırsa, şu adımları uygulamanız gerekmektedir;
Küçük Yaralar İçin
Isırık derinizde çok küçük bir çizik yaptıysa ve kuduz tehlikesi barındırmıyorsa, bu yaraya küçük yara olarak ilk yardım yapmanız gereklidir. Hemen bol su ve sabun ile ısırılan bölgeyi ve yarayı yıkayınız. Antibiyotik bir krem sürerek enfeksiyona karşı önlem alınız ve ısırılan bölgeyi temiz bir bandaj ile sarınız.
Derin Yaralar İçin
Eğer hayvanın ısırığı cildinizi deldiyse veya cildiniz parçalanmış ve kanıyorsa, yara üzerine kanamayı durdurmak için kuru bir bezle basınç uygulayın ve hemen bir doktora görünün.
Enfeksiyon Olması Durumunda
Eğer şişlik, kızarıklık, giderek artan ağrı ya da sızlama gibi bir enfeksiyon belirtisi fark ettiyseniz, hızlıca bir doktora görünmeniz gereklidir.
Kuduz Şüphesi Varsa
Eğer ısırık kuduz taşıyabileceğini düşündüğünüz bir hayvan tarafından gerçekleştiyse direk olarak doktorunuzla görüşün. Başta yarasalar olmak üzere evcil veya yabani hayvanların hepsi kuduz tehlikesi oluşturabilir.
Uzmanlar tetanos aşısını her 10 yılda bir yaptırmanızı önermektedir. Eğer son aşınız 5 yıldan önce yaptırıldıysa ve eğer yaranın derin veya kirli ise doktorunuz yeniden aşı olmanızı önerebilir. Bu durumlarda ısırıldıktan sonra mümkün olan en kısa süre içerisinde aşı olmanız gerekmektedir.
En fazla ısırık vak'ası evcil hayvanlar sebebiyle oluşmaktadır. Kedilere oranla köpekler ısırmaya daha meyillidir, ancak kedi ısırıkları, cildinizi direk olarak delebildiğinden ve iyice temizlemesi mümkün olmadığından dolayı enfeksiyona yol açma olasılığı daha yüksektir. Aşısı yapılmamış evcil hayvanlar ve yabani hayvanların kuduz taşıma riski bulunmaktadır. Kuduz, kedi ve köpeklere kıyasla yarasa, rakun, kokarca ve tilkilerde daha sık görünen bir hastalıktır. Tavşan, sincap, hamster ve diğer kemirgenlerde de çok nadir olsa da kuduz görünmektedir.
Sağlık Bakanlığı herhangi bir şekilde yarasalar ile aynı ortamda bulunan yetişkin ve çocukların mutlaka bir tıbbi yardım alması gerektiğini önermektedir çünkü çoğu vakada hasta ısırılmadığını sansa bile yarasaların ısırıkları vücutta çok zor göründüğünden kuduz kapma riski taşırlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Yorum Gönder