Öncelikle ifade etmek gerekir ki bu konuyla ilgili endişeler gereğinden fazla abartılmaktadır. Kedi ve köpeklerde tüy dökülmesinin birkaç nedeni olabileceği gibi, kedi ve köpeklerin rutin tüy dökme dönemleri de vardır. İnsanlar nasıl yaz ayları yaklaştığında kalın elbiseleri dolaplara kaldırıp, yazlık elbiseleri giyiyorlarsa ya da yaz mevsiminden kış aylarına geçilirken tam tersini yapıyorlarsa, kedi ve köpekler de aynı şekilde yaz ve kış aylarına girilirken tüy dökmeye başlarlar. Isıya ayak uydurmak için, kıştan yaza geçerken kalın tüyler dökülür; yazdan kışa geçerken ise ince tüyler dökülür. Bu fizyolojik ve gayet normal bir durumdur. Önemli olan dökülme, kedi ve köpeklerde aşırı tüy dökülmeleridir ve hayvan sahipleri asıl bu dökülmelere dikkat etmelidirler. Kedi ve köpeklerde tüy dökülmesine neden olan diğer nedenler ise kısaca şöyledir:
- Bakım Koşullarının Uygun Olmaması: Kedi ve köpek türü hayvanların temizliğine yeteri kadar dikkat etmek gerekir. Kedi ve köpekler, bir veterinerin tavsiye ettiği sıklıkta yıkanmalı ve yıkandıktan sonra mutlaka kurulanmalıdırlar. Kedi ve köpekler yıkanırken insanların kullandığı şampuanlar kullanılmamalıdır. Bunun nedeni ise, bu şampuanların kedi ve köpeklerde deri kurumasına neden olarak tüy dökülmesi yapmalarıdır. Bu yüzden kedi ve köpekler yıkanırlarken, kedi-köpek şampuanı kullanarak yıkanmalılardır.
- Beslenme düzeni ve kalitesi: Kedi ve köpeklere mutlaka kedi-köpek maması verilmelidir. Çiğ et asla verilmemelidir. Çünkü çiğ etler, hayvanlarda parazit yapar. Parazitler ise tüy dökülmesine neden olurlar. Et verileceğinde, mutlaka pişirildikten sonra verilmelidir.
- Stres: Kedi ve köpekler de aynı insanlar gibi dış etkenler sonucunda strese girebilirler. Aynı zamanda mevsimsel değişimler de kedi ve köpeklerde huzursuzluğa neden olabilmektedir.
Kedi ve Köpek Tüyü İnsan İçin Zararlı mıdır?
Kedi ve köpek tüyü insan için zararlı mıdır? sorusunun iki yanıtı vardır. Yukarıda değinilen rutin ya da bakım koşulları nedeniyle olan tüy dökülmesi insan sağlığına zararlı değildir. Kedi ve köpek tüyünün insan sağlığı için zararlı olabileceği durum, kötü beslenme ve kedi-köpeğin dışarıdan parazit kapması halinde oluşur. Kedi ve köpeklere sosis, salam vb. çiğ etler verildiğinde hayvanlarda, “Echinococcus Granolosus” adlı bir parazitin sebep olduğu “hidatik kist” hastalığı görülebilir. Bu hastalık, kedi ve köpeğe sahip olmayan ve onlarla temas etmeyen insanlarda da görülebilir. Bu yüzden kedi ve köpekler suçlanmamalı, sadece daha iyi koşullarda bakılmalıdırlar. Kedi ve köpeğe 3 ayda bir kist iğnesi yaptırılmalıdır. Eğer kedi ve köpeğin düzenli olarak iç parazit aşıları yapılmıyorsa risk söz konusu olabilir. Çünkü parazit, hayvanın dışkısıyla dışarı atılırken tüylere ve oradan da insana geçebilir. Ancak kedi-köpek aşılarının düzenli yapıldığı durumlarda kedi ve köpek tüyü insan için zararlı mıdır sorusunun cevabı hayır, zararlı değildir olacaktır.
Kedi ve Köpekler Hidatik Kist Hastalığından Nasıl Korunmalıdırlar?
Bunun için öncelikle, kedi ve köpeklere kesinlikle çiğ et ve temiz olmayan su verilmemelidir. İç parazit aşıları mutlaka yaptırılmalıdır. Kedi ve köpeklere her zaman kuru mama vermeye özen gösterilmelidir. Ayrıca kedi ve köpek sahipleri kendileri yemedikleri yiyecekleri kedi ve köpeklere de yedirmemelidirler. Bu koşulların sağlanması, kedi ve köpekleri hidatik kist hastalığından koruyacaktır.
Yorum Gönder