İşçilerin sağlıklı bir ortamda çalışabilmeleri ve temiz bir üretim yapabilmeleri için fabrikalarda düzenli bir şekilde ilaçlama yapılmalıdır. Fabrika ortamları bakteri ve haşerelerin kolayca üreyebileceği ve yaşamalarına olanak sağlayacağı bir ortam sunar. Haşerelerin üremesi ortamın sıcaklığı ve ortamdaki besin kaynağına göre değişiklik gösterir. Haşereler çok hızlı üreyebilen canlılar olduğu için ilaçlamanın düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
İlaçlama, alanında uzman kişilerce; fabrikanın aktif olma süresine göre, uygun ilaç türü ile yapılmalıdır. 24 saat aktif olarak faaliyet gösteren fabrikalarda, kokusuz, çalışanların etkilenmeyeceği ilaç türü tercih edilmelidir. Dışarıdan, içeriye kolaylıkla girebilecek fare gibi haşereler için, fabrika dışının da ilaçlanması gerekmektedir.
Özellikle, gıda sektöründe üretim yapan bir fabrikanın ilaçlanmaması, halkın da sağlığını tehlikeye atabileceği gibi fabrika da kendi adını zedelemiş olur. İlaçlama ile hedeflenen durum çalışana sağlıklı bir iş ortamı hazırlamak, hizmet sunulan kitleye de sağlıklı, temiz ve kaliteli üretim sağlamaktır. Ayrıca haşereler etrafa verdikleri zararla, üreticiyi maddi kayba uğratır, ilaçlama ile bu zarar engellenmiş olur.
Fabrikalar, daha geniş ve ağır makineler bulunduran yapılar olduğu için ilaçlama işlevi daha zahmetlidir. Fabrikada hangi haşerenin yoğunlukta olduğu, fabrikanın aktiflik süresi göz önünde bulundurularak, hangi tip ilaçlama yapılacağı uzman kişiler tarafından belirlenmelidir.
İlaçlama yaptırılmaya karar verildi ise; bu konuda hangi firmayla çalışılacağı, gerekli sertifikalarının bulunup bulunmadığı iyice araştırılmalıdır. Bu hususta yapılacak bir hata insan sağlığını tehlikeye atar. Kullanılan ilaçlar ise Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olmalıdır.
Fabrikalar büyük yapılar olduğu için, ilaçlama maliyeti daha fazladır. Haşere yoğunluğu ve türüne göre kullanılan ilaçlar da maliyeti etkiler.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Yorum Gönder