Palmiye böcekleri, hafif kırmızıya yakın bir kahverengi tonunda bir renge sahip, silindirik bir şekildedir. Kendilerine palmiye ağacı üzerinde yaşam alanı bulurlar. Ağaçların özlerinden beslenme ihtiyaçlarını giderirler. Palmiye ağaçlarının üzerinde çiftleşirler ve yumurtalarını ağaç üzerine bırakırlar. Bırakılan yumurta larvaları ilerleyen zamanlarda çatlar ve yavrular dışarı çıkar.
Her bir palmiye böceğinin tek yumurtlama da 150-200 civarında yumurta bıraktığı düşünülürse; yayılma hızlarının ne kadar etkili olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu larvalardan çıkan yavrular, ağaların içlerini kemirmek suretiyle bitirirler. Yavrular büyüdükçe kendilerine üzerinde yaşadıkları palmiye ağacından bir koza yaparlar. Kendilerini bu koza içerisinde güvenle yetiştirirler ve büyürler. Büyüdüklerine uçma özelliğine sahip oluyorlar ve uçarak palmiyeden uzaklaşıp çiftlemeye gidiyorlar. Daha sonra dişi palmiye böcekleri tekrar başka bir palmiyeye yerleşerek; yumurtalarını bırakıyor. Bu döngü bu şekilde devam ettiği için kendi kendilerine palmiyeleri terk etme ihtimalleri yoktur.
Bir palmiye ağacına böcek bulaşıp bulaşmadığını önceden tespit etmenin neredeyse hiçbir yolu yok. Fark edildiklerinde ise çok geç oluyor ve ağaç çoktan hastalanmış hatta ölmüş oluyor. Önlem almak adına palmiye ağaçlarının önceden ilaçlanması gereklidir. Hastalanmış ağaçlar, ölmelerini beklemeden, imha edilmelidir. Beklenmesi durumunda, üreme ve çoğalma devam edecektir. Palmiye böcekleri özellikle Mısır, Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde görülmeye başlanmış ve daha sonra yayılmıştır. Türkiye’de Antalya, Adana, Muğla gibi palmiye yetişmesine uygun olan iklimlere sahip illerde görülür.
Anasayfa » Genel Bilgiler » Palmiye Böceği
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Yorum Gönder