Tifüs hastalığı, yıllar öncesinde pek çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olarak biliniyordu. Günümüzde ise; hala tehlikeleri biliniyor olsa da, tedavisi olup, geçmiş zamanlardaki gibi ölümcül bir hastalık olarak sınıflandırılmamaktadır. Tifüs, bazı bitlerde bulunmakta olan bir virüs mikrobu ile insanlara yayılmaktadır. Hastalık, solunum ve gözler aracılığı ile de bulaşabiliyor olsa da, en kolay bulaşma yolu deridir. Tifüs mikrobu taşımakta olan bitler, kişinin teni ile temas haline geçer ve insan derisini ısırır. Deride oluşan yaradan da, mikrop insan vücuduna sızar. Dolaşım sisteminin en önemli elemanlarından bir tanesi olan kana kadar ilerleyen tifüs, burada hızla çoğalmaya devam eder ve kişide hastalığın oluşmasına neden olur.
Tifüs Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Hastalığın ilk belirtileri olan baş ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık gibi belirtiler pek çok başka hastalığın da belirtileri olduğu için, bu belirtiler ile tifüs hastalığını teşhis etmek genellikle mümkün olmamaktadır.
- Hastanın vücudunda, göğüs etrafında başlayan kırmızı lekeler belirir ve 1-2 gün içerisinde, bu lekeler tüm vücuda yayılır.
- Hasta kişiler, ışığa kadar aşırı duyarlı olurlar. Doğrudan ışığa maruz kaldıkları ortamlarda, hastalığın belirtileri çok daha fazla kendini gösterir.
- Yüksek ateş de hastalığın en önemli belirtilerinden birisidir. Hastalığın ilk zamanlarında kendini göstermeye başlar ve hastalık tam anlamı ile tedavi edilene kadar devam eder.
- Hastalığın ilerleyen dönemlerinde kalp ve böbrekle ilgili sorunlar ile karşılaşılması hastaların yaklaşık olarak yarısında görülmektedir.
- Tifüs hastalığının son evresinde ise; kişinin konuşma işlevi azalır. Bilinç kayıpları meydana gelmeye başlar. Kişi yardım almadan yürüyemez ve yemek yiyemez. Bu aşamadan sonra hastalığın tedavisi de genellikle mümkün olmamaktadır.
Tifüs Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tifüs, mikroplar ile yayılmakta olan bir hastalık olduğundan dolayı, tedavisi için de mikropları yok etmek gerekmektedir. Bunu sağlayacak olan ise; güçlü antibiyotiklerdir. Alanında uzman bir hekimin uygun gördüğü dozlarda ve aksatmadan kullanılan antibiyotikler hastalığın tedavisini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra; kişilerin yedikleri yiyeceklerin ve bulundukları ortamın temizliğine de ekstra dikkat etmek gerekmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Yorum Gönder