- Her şeyden önce yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmemeli ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.
- Isırılan kişinin sakinleştirilmesi ve rahat ettirilmesi önemlidir.
- Özellikle yılanın ısırdığı bölge hareketsiz bırakılmalıdır.
- Eğer yılan yaralıyı kolundan veya bacağından ısırdıysa ısırığın altına ve üstüne 1-2 parmak genişliği olan sıkan bantların yerleştirilmesi gerekir.

- Eğer yılan yaralıyı elinden ya da ayağından ısırmışsa, bu durumda bilek üstüne tek bir bandaj uygulanması yeterli gelir.
- Isırılan bölgede şişme olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bölge şişmişse bandajlar şişmenin bittiği yere, şişmemişse 2-3 cm. uzağa yerleştirilmelidir.
- Yılan tarafından ısırılan bölgeye buz torbası koyulmalıdır. (bölge dondurulmaz yalnızca soğutulur) Ancak buz cilde doğrudan temas ettirilmemelidir. Ayrıca, buz bölgeye sarılmamalıdır.
- Yanlış bir uygulama zehri emmek veya ısırılan bölgeyi keserek açmaktır. Özellikle zehrin emilmesi durumunda ağızda bir yara varsa zehirlenme ortaya çıkabilir.
- Yılan sokan bölgeye merhem sürülmemelidir. Bu bölgenin sabunlu su ile temizlenmesi uygun olacaktır.
- Yaralının yüzük, saat ve diğer takıları varsa çıkarılmalıdır.
Yukarıda yılan sokması durumunda uygulanması gerekenlerden bahsettik. Böyle istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için yılan ısırmalarına karşı önlem almak önemlidir.
Yılan ısırmalarından korunma
- Elleri yılanların güneşlenebilecekleri düz kayaların çıkıntılarından uzakta tutmak gerekir.
- Kaya oyuklarına, alt kısımlarına veya kuş yuvalarına eller sokulmamalıdır.
- Ölü yılanlardan uzak durulmalıdır. Çünkü bu yılanlar öldükten sonra bile refleks hareket sonucu ısırmalara sebep olabilirler.
- Yılanların bulundukları bölgelerde kılık kıyafete dikkat edilmelidir. Çıplak ayakla yürünmemelidir. Kalın giysi ve ağır botlar giyilmelidir.
Yorum Gönder