Genellikle hayvan kulübelerinde ve hayvan barınaklarında görülen bir kısım pireler insanların kanını emmektedir. Pireler kan emerek hızlı bir şekilde üreyen canlılardır. Ayrıca birçok hastalık bulaştırdıklarından dolayı son derece zararlı haşerelerdir. Pirelerin bir kısım türleri deri altına girerek yumurtalarını bırakabilir. Pirelerin birçoğu kan emerek beslendikleri için bir canlıdan diğer bir canlıya geçtikleri zaman kan emdiklerinde mikropları, hastalıkları başka bir canlıya bulaştırabilir.
Pireler ile insanlara bulaşan başlıca hastalıklar şunlardır:
* Veba
* Tifüs
* Humma
* Tularemi
* Cilt Hastalıkları
* Endemik Tifüs
* Leishaniosls
* Trypanosoma Cunicoli
* Pseudo Tüberküloz
* Pire Dermetiti
* Alerjik Hastalıklar
* Dizanteri
* Lezyonlu Hastalıklar gibi hastalıklar pireler yoluyla bulaşmaktadır.
1) TİFÜS: Tifüs mikrobu pireler yoluyla bulaşabilen çok ciddi ve son derecede tehlikeli olabilen bir mikroptur. Bu hastalık görüldüğü andan itibaren önlem alınmalıdır. Tifüs hastalığına neden olan kalabalık yerlerde yaşamak, pis olan ortamlar, yorgunluk ve açlık gibi çeşitli sebepler vardır. Bu virüs vücuda bulaştığı zaman vücutta ateş, baş ağrısı, halsizlik, bel ağrıları gibi belirtiler görülür. Yüz kızarır, dil paslanır ve dudaklar kurur. Salgın olan tifüs hastalığı insana pire yoluyla bulaşan, deride çok fazla döküntüyle ve yüksek ateşle başlayan bu hastalık çok tehlikelidir. Tifüs mikrobu sıcak olmayan alanlarda ve pirenin dışkılarında aylarca canlı kalabilmektedir. Pire ilaçlama uygulanarak bu gibi hastalıkların bulaşılması engellenmiş olur. Aksi taktirde insanlar ve hayvanlar için çok fazla zararlı olabilir.
2) ALERJİK HASTALIKLAR: Pireler üzerinde bulunduğu canlıların kanını emerek beslenirler. Kan emdiklerinde canlı üzerinde ısırdıkları bölgelerde kabarcıklar ve kızarıklıklar görülür. Hassas bir cilde sahip kişilerde pirenin ısırmasıyla oluşan kabarık ve kızarıklık belirtileriyle kalmaz, alerjik hastalıklara da neden olabilir.
3) VEBA: Veba hem salgın hem de öldürücü bir hastalıktır. Çok eski yıllarda peste, kara ölüm, kıranda gibi adlar verilen veba hastalığı birçok kişinin ölümüne sebep olmuştur. Bu ölümcül hastalık, farelerin üzerinde pireler vasıtasıyla insanlara bulaşmaktadır. Bu hastalığın nedeni ise pisliktir. Güneş görmeyen, hijyenik olmayan ve nemli ortamlarda bu hastalık için en uygun ve en elverişli üreme alanlarıdır. Pirelerin ısırdığı bölgelerde kabarcık ve kızarıklık meydana gelmesi yanında iltihaplı, kanlı ve içi renksiz sıvı kabarmalar meydana gelir. Hatta hücre ölümlerine ve lenf bezlerinde iltihaplanmalara yol açmaktadır. Bu mikroplar kemik iliği, dalak ve karaciğere bulaşır. Veba salgınına yakalanmamak için pire ve fareler ile mücadele edilmelidir.
4) CİLT HASTALIKLARI: Pireler kan emerken ısırdıkları bölgelere zarar vermektedir. Pirelerin ısırdığı bölgelerde kaşıntı meydana gelir. Bu kaşıntı pirelerde bulunan hastalıkların belirtisidir. Kaşınan bölgelerde bir süre sonra kızarmalar ve kabarmalar oluşur. Pirelerin ısırdığı bölgeler hassas cilde sahip olan kişilerde vücutta kalıcı olabilecek yaralara ve farklı alerjik cilt hastalıklarına neden olabilmektedir. Pirelerin bulaştırdığı hastalıklara yakalanmamak için pire ilaçlandırılması yapılmalıdır.
5) HUMMA: Pireler ve sivrisineklerden bulaşan, kanama yoluyla kendini gösteren ve ölüme kadar yol açan pirelerin de neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığın deposu maymunlardır. Pireler ve sivrisinekler tarafından ısırılan bu hayvanlar, hastalığı insanlara veya canlılara bulaştırabilir. Kalabalık olan ortamlarda bu hastalığın yayılması hızlı ve daha kolay olur. Bu hastalıktan korunma yolları ilaçlama ve aşılamadır.
6) DİZANTERİ: Genellikle pirelerin bulaştırmış oldukları hastalıktır. Şiddetli ishal ile beraber kalın bağırsak hastalığıdır. Bulunan bilgilere göre ilk dizanteri hastalığı İran ordusunda bulunan bir askerin pire tarafından ısırılması yoluyla bulaştığı ve yayıldığı görülmüştür. Sağlık kurallarına uyulmadığı ve dikkat edilmediği sürece çok rahat bir şekilde yayılabilen bir hastalıktır.
Bunun gibi birçok hastalık pireler yoluyla canlılara bulaşmaktadır. Bu sebeple pireler ile nasıl mücadele edilebileceğinin farkında olunulmalıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Ne yaptıysak pireden kurtulamadı
YanıtlaSil